teisipäev, 5. märts 2019

Kahesaja kolmekümne kuues

Talv läbi sain kenasti hakkama ja eile, vastlapäevaeelsel õhtul, keerasin külje maha. Lamasin umbes 50 meetri kaugusel kodust ja elasin läbi kogu seda alandust, mis sellise jääl sooritatud piruetiga kaasneb. Õnneks ei olnud vist ühtegi pealtnägijat. Vähemalt appi ei tõtanud keegi. Alandus üle elatud, järgnes valutunne. Püüdsin aru saada, kas kondid on terved. Olid. Terved olid ka kõik asjad - telefon, prillid, riided. Küll aga on isegi mu vasaku käe väikesel sõrmel verevalum. Vasak kints sai põhilaksu - lamasin hiljem paar tundi külmaelementide otsas. Väga hullusti siniseks polegi kints läinud, aga teisest jalast on veidi soojem, mulle tundub.

Laulasmaa spaas koos Kristiga oli tore. Saunad olid mõnusad, vees olemine oli õhtu edenedes järjest ülerahvastatum. Järgmiseks päevaks võtsin jalahoolduse ja kohapeal tegin otsuse ka massaaži proovida. Jah, üldiselt on hoiak, et kasvajahaigusega ei tohiks mudida lasta, aga ma riskisin. No ja väga mõnus oli muidugi - soe mehine käsi silitab - kellel saaks midagi selle vastu olla. Tutvustasin ukrainlasest teenusepakkujale põgusalt ka oma haiguslugu, ta arvas, et ma olen otšen smelaja ja tegi selja pealt õrnemini ning pead ja õlgu näppis rohkem. Mina aga pidasin sisekõnet: "Noh, poisikesed-rakukesed, nii mõnus on ju olla, jääge nüüd ometi magama, ei hakka selle silitamise peale pidu pidama, eks!" Ma loodan, et nii saab ka olema.

3 kommentaari:

  1. Olen Su blogi lugenud pikka aega. Ilmselt sellel põhjusel, et kaotasin enda lähedase aastaid tagasi rinnavähi metastaasidele, mis läksid ajusse. Sa oled uskumatult vapper seda saatuselööki taludes. Aga tahtsin küsida, kas oled uurinud ketogeenset toitumist vähiga võitluses? On palju materjale, mis väidavad, et süsivesikute piiramine võib aidata, sest vähirakud toituvad suhkrust sh puuviljasuhkrust. Ma olen ise ka teinud ketogeenset toitumist(muu tervisehäda tõttu) ja kuigi ma muidu mingeid dieete silmaotsaski ei salli, on see üks leebemaid ja mõnusamaid. Palju infot saab näiteks: http://lchfeesti.blogspot.com/. Ja vähist ja ketogeensest toitumisest on eraldi peatükk ka raamatus "Jahupea". Mind kõnetas. Loodan, et Sa ei pahanda soovituse peale :-)

    VastaKustuta
  2. Olen ka blogi lugeja, alates oma rinnavähi diagnoosist eelmise aasta mais … ja kuna mul on üsna agressivne vorm, mitte hormoontundlik ning 3 staadium, siis mõte liigub ka kaugemale, kui hetkeolukord, mis on tegelikult
    väga hea (kui niimoodi öelda on üldse normaalne:D)

    Ennekõike tahan öelda, et see blogi on väga hea ja palju mind aidanud, et siit ma just loengi, et kuidas siis on elada metastaatilise rinnavähiga, mulle meeldib, et kõik arstilkäigud ja diagnoosid ja muud tervisemured kirjutatakse ära ja lisaks meeldib mulle kirutamise stiil ehk siis sõnaseadmisoskus ka:)
    Ja loomulikult see, et keegi on võtnud vaevaks kõva häälega välja astuda ja rääkida ka nende nn nähtamatute naiste nimel, kes sinna "rinnavähist on võimalik täielikult terveneda" medalile ei mahu.
    Aga … ei taha nüüd siin toitumisväitlust korraldada aga olen ka lugenud nii üht kui teist toitumissoovitust ja ainuke asi, milles kõik on ühel meelel, siis selles, et suhkur on saatanast...ülejäänud asjad…
    Kes on veendunud, et piimatooteid ei tohi süüa (eelsoovitatud blogis ju piimatooteid lausa soovitatakse), kes on veendunud, et tatar on suurpärane vähiravim (viidatud blogis seda ei arvata), kes ütleb, et toit peab olema aluseline, kuigi ka selles osas pole üksmeelt, et millised toidud siis ikkagi on aluselised, ühes kohas öeldakse, et kuivatatud puuviljad on happelised, teises kohas väidetakse need aluselised olevat, ühes kohas soovitatakse rosinaid süüa, teises kohas on rosinad vaat et hullemad veel, kui suhkur … jne jne jne
    Et mida siis uskuda ja mille järgi joonduda….
    Ükspäev kiirituses käies oli seal üks proua, kes rääkis, et tema ämm jõi 16 aastat peale rinnavähi avastamist iga päev 1 klaas verehurmarohu teed, mille ta jagas 3-ks ja jõi peale igat söögikorda. Ja kui ta lõpetas selle tee tarbimise, siis ta poole aasta pärast suri , no jäi selgusetuks, kas siis vähk tuli tagasi, või suri ta millesegi muusse, kui mitte lausa vanadusse…
    Igastahes selle jutu peale soovitas üks teine proua jälle mingit muud kasulikku vähivastast sööki-jooki ja siis verehurmarohu propageeriga ütles selle peale nii:
    Et sellest ei ole kasu, kui te kasutate väga paljusid erinevaid toite, jooke ja toitumiskavasid vähi vastu, et valige üks välja ja uskuge sellesse ja see aitab:)
    Sama hästi võib kasutada seda meetodit, mida dr Kütner mulle naljaga pooleks soovitas, kui ma muretsesin, et mis siis saab, kui ta ikka ei saa kõiki vähirakke mu lümfidest kätte, dr Kütner ütles siis nii, et "siis tuleb jumalat paluda".
    Kaisale kõike head ja sa oledki tõesti ülitubli. Jälle võtan kellegi teise sõnadest hoogu aga haiglas ütles mulle üks korduval opil käia naeratusega, et “meie peame vastu pidama”. Ja nii ongi:)

    VastaKustuta
  3. Väga vana lugeja esimene kommentaar. Sa oled tõeliselt lahe ja armas inimene!

    VastaKustuta