kolmapäev, 1. jaanuar 2020

Kahesaja üheksakümne kolmas

Head uut aastat!

Mõtlesin, et teeks esimest korda aasta alguse puhul sellist asja, et vastaks eelmise aasta kohta küsimustele, mis on kellelgi teise poolt välja mõteldud. Võtan Malluka blogist Daki küsimused ja vaatan, kas saan neile vastates eelmise aasta kokku võetud. Kõige rohkem muretsen selle pärast, et kas mul on ikka kõik meeles. Enne just mõtlesin, et näed, siis, eelmisel aastal ei saanudki välismaale. No kas tõesti? Praha Kvadriennaalil käisin ju, viisin sinna veel mitukümmend inimest endaga koos.

Aga proovime. Vastan nii, nagu esimese asjana pähe tuleb. Vastused ei pruugi vastata absoluutsele tõele ;)

1. Mida sa tegid aastal 2019, mida sa polnud varem teinud?
Üritasin videoblogi pidada.

2. Kas sa pidasid kinni oma uusaastalubadustest? Kas annad uusi lubadusi?
Ma ei anna eriti uusaastalubadusi. Eelmisel aastavahetusel vist lubasin, et ma sel aastal ei sure. Sellest lubadusest pidasin küll kinni.

Kristi hoiukass ja hoiupojad
3. Kas keegi su lähedastest sünnitas?
Olid mõned uued ilmakodanikud tutvus-sõprusringkonnas küll, aga mitte nii lähedased, et neid nunnutamas oleks käinud. Kristi hoiukodu kassidel oli paar pesakonda, nemad võib vist ka sellesse vastusesse paigutada. Väikesed kiisupojad on küll nii nunnud!

4. Kas keegi su lähedastest suri?
Kahjuks küll. Kolmel matusel sai käidud - Mai, Alma ja Laura. Kõikidest nendest tunnen väga puudust. Esimene ja viimane mu kallid Meetad - ja lahkumine teispoolsusesse oli neile lõpuks kergendus, nad said vaevast ja valust vabaks. Alma kallis tähistas aprillis 100. juubeli väärikalt ära, kuu hiljem sai insuldi ja kaks nädalat hiljem suri.
Puhake rahus, kõik mu kallid.

5. Mida sa sooviksid omada aastal 2020, mis puudus aastal 2019?
Omamine on selline teema, et omada oluliselt tahaks järjest vähem. Tõnu Õnnepalu kirjutas oma "Mandalas", et kiisu kasukal taskuid ei ole. Kogu aeg mõtlen, et peaks riideid sorteerima ja võimalik, et veel mingit träni ja mittevajaliku suunama taaskasutusse või ümbetöötlusesse. Aga mul on väike hirm, et ma suudan selle vabaks jäänud koha täita uue träniga. Vastuseks siis, et ei midagi materiaalset. Tahaksin omada võimet paremini oma aega planeerida. Kuigi see alati ei olene ka minu tahtest.

6. Mis riike külastasid?
Nagu sissejuhatuses kirjutasin, oleksin napilt kirjutanud, et ei külastanudki. Aga Prahas olin
Praha Kvadriennaalil
mitu päeva, Praha Kvadriennaalil. Rohkem tõesti ei mäleta. Kas käisin Lätis või Soomes - vist mitte. Ida-Virumaal käisin, aga ametlikult oli see ikkagi Eesti. Alanus aastal püüan Portugalis ära käia, olen broneerinud reisi Germaloga. Selline eksursioonidega. Aprilli lõpus. Loodan, et planeeritu õnnestub. Portugal on mu ammune unistus, kui ma nüüd ei lähe, ei tea, kas siis jõuangi.
Nii, nüüd hakkasin vaatama pilte, millega postitust ilmestada ja nägin, et me käisime ju Marianiga veebruaris Berliinis! Veebruar oli nii ammu, et ei osanud seda kuidagi möödunud aastaga siduda. Hirmus lugu.

7. Mis kuupäev aastast 2019 jääb igaveseks su mällu? Miks?
Mulle jäävad igaveseks (vist) mällu hetked, mil ma sain teated kallite lahkumise kohta. Need on hetked, mil aeg justkui korraks peatub. Aga mis kuupäev? Sünnipäeva kuupäev jääb alati meelde. Vist jääb meelde ka 17.11.2019 - see on päev, mil toimus Eesti Lavastajate Liidu erakorraline üldkoosolek, kus võeti vastu otsus, et dramaturgid liitu vastu võetakse. Huvitav, eks. Võiks ju jääda meelde mõni kuupäev, mis on isikliku elu või enda MTÜga seotud, aga hoopis tööasi.

8. Mis on selle aasta suurim kordaminek?
23.11 esitlesime raamatut Poska majas

No see on kindlasti "Me armastame elu" raamatu trükist tulek.

9. Mis oli su suurim läbikukkumine?
Huvitav, aga väikese mõtlemise järel jõudsin selleni, et möödunud aasta suurimaks läbikukkumiseks pean seda, et ma ei saa oma tööga hakkama. Kogu aeg on miljon asja tegemata. Ja ise ma tunnen, et olen läbi kukkunud. Otseselt keegi pahandanud minuga ei ole, aga ma ise ei ole rahul. Kevadel, enne puhkust, kujutasin ette, kuidas puhkusele minnes saab kõik töö tehtud, aga juba sealt hakkas mingi tegemata tööde saba peale. Praegu käisin 30. detsembril tööl ja mul oli plaan tegeleda just nende asjadega, mille olen varem edasi lükanud, kui mitte nii kiired asjad, aga jooksvaid asju tuli ikkagi nii palju, et peaaegu midagi sellest, mis plaanis oli, ei saanud tehtud. Ehk nüüd, kui keemiaravi on läbi ja mul ei ole vaja nii palju vabu päevi ja ehk hakkab ka jõudu juurde tulema, hakkan ka rohkem jõudma. Või pean mingi plaani tegema, tegemata asjad peaks vähemalt nimekirja panema. Sest kui ma need nii kauaks kõrvale lükkan, võivad ju ära ununeda. Oh. Suur probleem on sellega. Mul on liiga palju tööd.

10. Kas sa olid haige või said mõne vigastuse?

Vigastusi otseselt vist ei olnud. Ega mingit erilist haigust. Olid küll mõned kõrged palavikud jms. Tavalised püsivad haigusseisundid. Keemiaravi sain septembrist jõuluni.

11. Möödunud aasta parim ost.
Siia sobib vist kirjutada Lookfantasticu beauty boxist. Kas just parim, aga põnev on küll. Ja näidake ühte naist, keda ei huvita kosmeetika (kas hooldus- või dekoratiivkosmeetika).

12. Kelle käitumine teenib sult aplausi?
Esmalt meenub Riina Viiding töö juurest. Pikemalt ei kommenteeri. Kes teab teda, saab aru.

13. Kelle käitumine ajab südame pahaks?
Eelkõige härrade Helmete.

14. Kuhu läks enamik su raha?
Väga hea küsimus. Peab vist hakkama jälle isikliku raha kohta raamatupidamist tegema. Siis oskan järgmisel aastal vastata ja samas kutsub see korrale ja jätan ehk nii mõnegi mõttetu väljamineku tegemata. Teatripiletitele läks palju raha. Eriti, kui arvastada seda, et kõikidele etendustele, kuhu pileti ostsin, kohale minna ei saanudki.

15. Mis sind möödunud aastal tõeliselt elevusse ajas?
Aasta algus hakkab meelest minema, aga aasta lõpu poole olin väga elevil, kui ootasin raamatu trükist tulemist.

16. Mis lugu jääb alatiseks aastat 2019 meenutama?
Kas siin on mõeldud muusikalugu? Ma ei kuula muusikat nii palju, et mul oleks selle või selle aasta lugu. Siiski - Nublu "Für Oksana" oli kindlasti eelmise aasta lugu. Iseasi, kas mõne aasta pärast ma just mäletan, et jajah, 2019. aasta lugu oli see. Aga möödunud aasta kõnekaim lugu oli see kindlasti.

17. Võrreldes eelmise aastaga, oled sa:
1) õnnelikum või kurvem? - Mulle tundeb, et kurvem. Selline üldine kurbus on vähehaaval suurenenud.

2) kõhnem või paksem? - Ma arvan, et suhteliselt sama.

3) vaesem või rikkam? - Ma arvan, et ka siin pole erilist muutust. Kui oleksin kokkuhoidlikum, võiksin olla rahaliselt rikkam. Samas - tuletagem jälle meelde, et kiisu kasukal ei ole taskuid...

18. Mida sa soovid, et oleksid rohkem teinud?
Soovin, et oleksin rohkem raamatuid lugenud. Selle asemel vajusin mugavustsooni - vaatasin telekat ja kudusin sokke. Raamatut lugedes on raske sokki kududa.

19. Mida sa soovid, et oleksid vähem teinud?
Telekat vaatanud. Ja öösiti, kui peab magama, internetti läbi lugenud. Öösel peaks ikka magama.

20. Kas sa armusid aastal 2019?
Ikka. Ma suudan vabalt paari päeva kaupa armunud olla. Ja juhtus seda ka möödunud aastal.

21. Kui palju üheöösuhteid?
Null.
Seelikuga!

22. Mis oli su lemmiksari või telesaade?
TLC kanalilt on need enamasti. Praegu "90 päeva abiellumiseks". Aga "Aktuaalset kaamerat" vaatan ka iga päev.

23. Kas sa vihkad kedagi täna, keda sa eelmisel aastal samal ajal ei vihanud?
See on küll väga lapsik küsimus. Ma ei vihkaks kedagi, kui saab. Aga riigi juhtivatel kohtadel olevatest isikutest mõned kahjuks toovad minus isegi vihkamise tunde esile. Vahel.

24. Parim raamat, mida lugesid?
Jõudsin lugeda väga vähe. Aga võiks esile tuua kaks raamatut. Urmas Vadi "Ballettmeister" meeldis mulle väga. Ja teiseks Jonas Jonassoni "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus". Viimast lugesin pärast etenduse vaatamist Ugalas ja raamat meeldis mulle rohkem nii lavastusest kui ka Rootsi filmist.

25. Mis oli su suurim muusikaline avastus?
Vat sellele küsimusele jään küll võlgu. Mul on muusikas lemmikuid, aga need on pärit kõik varasemast ajast, avastatud varem. Pigem ma möödunud aastal avastasin Raadioteatri ja selle äpi. Kuulasin sealt ära kõik klipid sarjast "Üks lugu" ja siis hakkasin uinumiseks kuulama järjejutte. Väga tore on, kui kõrval padjal keegi räägib. Isegi, kui ma üpris ruttu magama jään ja tegelikult lugu ei kuulegi. Järgmisel päeval saab jälle algusest panna ;)

26. Mida sa tahtsid ja said?
No midagi ei tule siin meelde. Aga niimoodi vastates jääb mulje, et eriti halvasti läks, midagi ei saanud. Siin küsimuses on vist taas mõeldud materiaalset saamist, aga ma nii ei suuda üldse mõtelda, et mida materiaalselt ma oleksin väga eelmisel aastal tahtnud ja siis saingi. Üldiselt ma elan ikka nii, et kõik, mida ma tahan, selle püüan ka saada. Kui see on võimalik. Sest terveks ma ei saa, seda ma ei saa tahta. Loodan muidugi, aga ikkagi, see ei ole eriti reaalne. Tapeedid sain vahetatud, see on suur asi - suures toas ühes seinas tume heledama vastu ja magamistoas samuti tumedam heledama vastu ühes seinas. Hakkasin suure hooga ise peale, õnneks tuli Kristi mees Indrek appi ja aitas ära lõpetada. Ja kui veel soovist ja selle täitumisest mõtelda, jõuan taas raamatuni - aasta alguses tuli mõte raamatust ja kuigi selle teostumine tundus ebareaalne, siis palun väga - raamat on valmis.

27. Mis oli selle aasta parim film?
Vaatasin nii vanu kui ka uusi filme, mitte küll palju, aga mõne ikka. Kinos midagi kohutavalt head möödunud aastal ei juhtunud nägema, PÖFFil vaatasin ka ainult üht filmi. "Tõde ja õigus" meeldis mulle kinos küll väga, telekast ma ei viitsi seda uuesti vaadata. Väga meeldis ja tekitas sõltuvust HBO kanalilt "Keeluaja kuningas (Boadwalk Empire)", mis on tehtud aastail 2010-2014.

Sünnipäevalaud töö juures
28. Mida sa tegid oma sünnipäeval, kui vanaks said?
Ma sain 43aastaseks. Viimastel aastatel olen tahtnud sünnipäeva pidada, sõbrannadega vähemalt. Sel aastal ei mäletagi, kuidas sellega oli, ainul ttöö juures tähistamine on meeles. See oli tore, ei olnud väga tüütu. Tavaliselt on töösünnipäevad tüütud, peab tegema rõõmsat nägu ja ei saa tööd teha.

29. Mis on see üks asi, mis oleks teinud aasta nii palju paremaks?
Kui mu üldine füüsiline olemine oleks olnud parem. See depressiooni süvenemine veel ka, mis pool suve tuksi keeras...

30. Kuidas sa kirjeldaksid oma selle aasta moestiili?
Ei midagi uut. Enamasti ikka teksad ja midagi üleval pool ka. Samas, sel aastal võis näha ka sobitusi retuusidega. Ja paar korda seelikut (lisaks suvele).

31. Mis sind mõistuse juures hoidis?
Kissu. Kui ka oleksin kodus täiesti üksi... Ma ei taha sellele mõeldagi.

32. Milline kuulsus sel aastal kõige rohkem sulle meeldis?
??? Mis küsimus see on?

33. Milline poliitiline küsimus sinus enim tundeid tekitas?
See isegi ei ole poliitiline küsimus, aga enne juba kirjutasin sellest, et teatud poliitikute käitumine tekitas mittemeeldivaid tundeid. Ja karta on, et tekitab veel.

34. Keda igatsesid?
Mariani. Mul on nii hea olla, kui ta on minu juures või mina seal. Emotsionaalselt hea.
Siis igatsen kedagi, keda saaks kallistada vabalt. Noh, see võiks keegi meessoost olla.
Ja midugi igatsen Maid, Laurat ja Almat.

35. Kes oli parim uus tutvus?
Seda näitab aeg.

36. Ütle meile üks elu õppetund, mida sulle 2019 õpetas.
Igast õppetunnist on midagi kasulikku õppida ja midagi ei ole üdini halb või paha.

1 kommentaar:

  1. Head uut aastat Sullegi! Sattudin Su blogi lugema ja olen nüüd püsilugejaks saanud ning elan Sulle kaasa. "Saja-aastane..." on tõeliselt tore lugemiselamus! Kui Sa pole lugenud Frederik Backmani raamatuid "Vanaema saatis ütlema, et ta palub vabandust", "Mees nimega Ove" ja "Britt-Marie oli siin", siis julgen soovitada. Jõudu Sulle!

    VastaKustuta